luni, 24 octombrie 2011

Iernare

Este foarte importanta iernarea corecta a leandrilor .In locurile mediteraneane de unde provin leandrii ,nu au nevoie de ingrijire speciala pentru  ca temperatura nu prea scade sub 0 C ,sau foarte rar ,la noi locul ideal de iernat ar fi cu multa lumina si racoros [4-5 grade] dar ferit de inghet ,de ex pivnita luminoasa ,veranda ,casa scarii ,terasa inchisa .Ca sa avem flori si in anul urmator ar trebuii sa le oferim conditii de iernare cit mai asemanatoare cu cele din zonele mediteraneane ,cea ce nu e usor la noi .
Incepind cu mijlocul lunii septembrie putem sa le pregatim incet de iernare ,nu mai trebuie udati zilnic ,doar odata la doua zile si nu le mai administram ingrasaminte .Boboci mai apar si in luna septembrie ,dar ei vor inflorii doar in anul ce urmeaza .
La sfarsitul lunii octombrie ,inceputul lunii noiembrie atunci cind apar  temperaturile negative leandrii se duc la locul lor de iernare ,din experienta mea pina la -5 grade se pot lasa afara dar preferabil intr-un loc ferit ,linga perete sau terasa acoperita ,inainte e recomandat  sa le controlam daca au ceva dunatori si se aplica un insecticid sau acaricid in functie de necesitati. Iarna udarea se face moderat odata la 4-5 saptamini ,e mult mai bine sa fie uscat pamintul decit sa fie udat in exces pentru ca putrezesc radacinile .Mare atentie necesita puii care sunt plantati in ghivece mici pentru ca pamantul se usuca mult mai repede ,in concluzie trebuiesc udate mai des decit plantele mature  .Primavara cind nu mai scade temperatuira sub 0 C ,leandrii pot fi scoase din locul lor de iernare ,prima data se aseaza in locuri mai ferite de soare ,dar dupa citeva zile pot fi asezate in locuri cit mai insorite .

6 comentarii:

  1. Bun, dar pana la urma unde merg la iernat? Xare sunt conditiilr de iernare?
    Ai o pasiune frumoasa n-am mai vazut pe cineva axat strict pe leandri, frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc ! si tu ai o pasiune frumoasa !

    eu iarna le tin in pivnita,pentru ca nu am loc mai bun ! Am scris ca locul ideal ar fi cu temp intee 4-5 grade cit mai luminos ,care poate fi veranda inchisa ,casa scrari sau pivnita ! Sau e foarte bun si o camera neincalzita cu multa lumina !

    RăspundețiȘtergere
  3. Annamaria, eu am beciul cu extrem de putina lumina, aproape deloc de fapt. Prima iarna i-am tinut acolo, fara sa-i ud, insa nu pot spune ca infloresc foarte bogat. Sunt mari, dar.....habar n-am unde gresesc.
    Nu am nici un loc in care sa am asa temperaturi scazute, nu am un loc fara incalzire la casa, inchis.Deocamdata sunt afara, dar saptamana asta probabil spre sfarsit va trebu sa ii cazez, cum sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  4. leandri infloresc pe lastari crescuti in anul anterior ,de obicei toamna [ acum] deja se formeaza boboci ce vor inflori in anul ce vine !
    nici eu nu am multa lumina in beci si e si cald 15-17 C pt ca am acolo centrala !incearca in primavara sa le schimbi pamintul ,poti adauga mranita daca ai ,desi multa lume zice ca pamintul trebuie sa fie sarac ,eu am vazut cit de bogat infloresc de cind le pun mranita ! inflorirea este influentata si de cit de mult soare primesc - e foarte important soarele si udarea regulata vara ! Daca nu ai loc mai racoros pune-le in beci si ai grija sa nu le uzi prea mult ,ei deja inrtra in repaus !

    RăspundețiȘtergere
  5. Aaa, deci asta e, i-am taiat in primavara, deci le-am aruncat sistematic florile, ce toanta!
    In beci e doar putina lumina,apropae deloc, si sunt 13 grade, fiind un beci complet sub pamant.
    Am mranita, multumesc de pont, saracii, i-am mai tinut si in pamant prost ca asa stiam!
    Nu i-am mai udat, fiind afara mi-a cam fost frica, sa nu inghete, au fost si -3 grade noaptea.
    Multumesc, poate anul viitor ma fericesc si pe mine cu mai multe flori, daca am invatat sa nu ii mai chinuiesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. cu placere , ma bucur daca am putut sa te ajut si oricand daca ai intrebari , daca stiu iti raspund cu cea mai mare placere :-)u probabil o sa-ti cer ajutorul la trandafiri :-)

    RăspundețiȘtergere