miercuri, 19 octombrie 2011

Inmultire leandru

Cel mai raspindit mod de a inmultii leandrul este din  butasi . Avantajul acestei metode este ,ca obtinem intodeauna plante cu flori indentince .Mai nou se inmultesc leandrii si din seminte ,aceasta metoda e interesanta pentru ca se pot obtine noi soiuri neintilnite , problema la metoda asta e ca puii vor inflorii peste trei ani .In unele cazuri se mai intimpla sa infloreasca si mai repede .
Inmultire din butasi
Se iau butasi verzi sau cel mai bine semilemnosi din orice parte a plantei .Butasii verzi vor inflorii mai tarziu decit butasii semilemnosi care au inflorit deja ,si probabil vor inradacina mai greu decit butasii semilemnosi .Cea mai buna perioada a inradacinari este primavara ,dar se pot taia butasi pt inradacinat toata vara ,dar nu mai tarziu de august pentru ca butasul inradacinat sa aiba timp sa se acomodeze inainte de perioada de iernat .
Se iau lastari de 15-20 cm ,se taie  frunzele de pe poritiunea de lastar care va fi in apa pt a evita putrezirea lor in apa .Taietura  din partea de jos a lastarului  trebuie sa fie aprox  la 1 cm sub un nod unde au fost situate frunzele ,asta este portiunea de lastar unde apar cel mai repede radacinile .Lastarii pusi la inradacinat se aseaza intr-un loc cald  cu multa lumina dar nu  la soare .Daca observam ca apa devine tulbure atunci trebuie schimbat ,daca apa se evapora atunci se complecteaza .Mare atentie la daunatori ! In casa la caldura pot aparea pe lastari paianjeni rosii care sunt cei mai mari inamici al leandrului ,daca observam aparitia painajenilor pe lastari  trebuie spalati cu  apa ,citeva zile la rand pina cind dispar de tot .Despre paianjeni se stie ca   apar in locuri uscate si calde .Daca nu reusim sa scapam de ei cu dusul ,atunci se pulverizeza cu Omite,dar cel mai bine e sa inradacinam lastari fara daunatori ca sa evitam folosirea a tot feluri de solutii in casa.
In cazul in care observam ca butasul incepe sa se maroneasca ,se poate taia portiunea maronita si se pune din nou la inradacinat ,in multe cazuri fac radacini dupa taierea portiunii putrezite .
In general daca butasul e viabil in doua saptamini apar radacinile ,desi au fost cazuri cind am tinut un butas in apa timp de 4 luni ,pina sa apara radacinile ,unele soiuri inradacineza mai repede ,altele mai tarziu depinde de soi .
Lastarii de leandru inradacinati se planteaza in pamint de flori univeral in ghivece potrivite pentru dimensiunea lastarilor ,nici prea mici si nici prea mari .Ghivecele se aseaza  in loc umbrit dar cald ,si avem grija ca timp de o luna sa nu se usuce pamintul din ghiveci  ca sa-si dezvolte radacinile ,dupa asta putem sa le mutam intr-un loc insorit  .Lastarii inradacinat toamna au nevoie de ingrijere mai speciala ,se ierneaza in loc luminos si cald de preferat in casa ,pentru a evita putrzirea radacinilordin cauza frigului . Se uda foarte putin doar cind pamintul e uscat total , pentru ca  sa supravietuiasca nu sa creasca iarna . Din acest motiv cel mai bine e sa inradacinam leandrii primavara ,pentru ca atunci au timp pina la venirea iernii  sa se acomodeze si sa creasca ,in multe cazuri sa si infloreasca si nu mai au nevoie sa fie tinuti in casa pe timp de iarna .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu